Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

Helena-Reet: Med barnen Finland runt (VOL3: Vasa – Korsholms slottsruin, Mannerheim, Airbnb-hyresbostad osv) + FOTON!

Helena-Reet: Med barnen Finland runt (VOL3: Vasa – Korsholms slottsruin, Mannerheim, Airbnb-hyresbostad osv) + FOTON!

OHMYGOSSIP – Efter en intressant förmiddag i Tammerfors (läs HÄR), styrde vi kosan mot Vasa (Vaasa). Från Tammerfors till Vasa är det ca 26 mil. Det mesta av resan körde jag längs riksväg E12, men då och då gjorde vi en avstickare från den större vägen för att titta på omgivningarna. Vi passerade Teivo, Ylöjärvi, Rakkakoski, Kalalahti, Tavastkyrö (Hämeenkyrö), Kyröskoski, Järvenkylä, Kostula, Jouti, Kilvakkala, Mansoniemi, Riitiala, Parkano, Jalasjärvi, Jokipii, Luopa, Kurikka. Tuiskula, Koskenkorva, Jakkula, Laihela (Laihia), Helsingby och Runsor.

Efter cirka två timmar tog vi en kort lunchpaus och åkte vidare. Eftersom det är så många som frågat om bensinpriser och vägavgifter, antecknar jag här även dessa priser. Bensin 95 E kostar i Finland ca 1,56 euro, 98 E 1,64 och diesel 1,45 – de är priser från Neste. Olika bensinstationers priser varierar naturligtvis litet men strängt taget är de ungefär så där överallt. Man behöver inte heller oroa sig för att få stopp på vägen för servicestationer finns det gott om längs vägen och mest parten av dem fungerar som självbetjäning (du betalar med kort och tankar). Så vitt jag vet finns det inga vägavgifter i Finland, i varje fall under vår rundresa i Finland mötte vi inga avgiftsbelagda vägar och vi åkte längs otaliga stora vägar, mindre landsvägar och i landsbygden. Däremot finns det gott om fartkameror.

Vasa är en stad som ligger vid den västra kusten i Finland i Österbottens län vid det smalaste stället i Kvarken (Merenkurkku) där det är bara 8 mil mellan Finland och Sverige. Ungefär en fjärdedel av befolkningen är finlandssvenskar. Det är fråga om en behaglig industri- och universitetsstad vid havet. Jag gillar Finlands västra kust jätte mycket, för där finns massor att se och besöka. Det gamla Vasas historia sträcker sig till 1300-talet. Från det nuvarande Vasas centrum är det ca 4 km till ruinerna efter det gamla Vasa (Kauppiaankatu 5, 65380 Vasa). Där fanns det även Korsholms slott, som sannolikt tillhörde en förmögen svensk magnat och politiker Bo Johnsson Grip.

Den bäst kända sevärdheten i Vasa är ändå Finlands frihetsstaty gjord av skulptörerna Yrjö Liipola och Jussi Mäntynen som är 14 meter hög och väger 3,6 ton. Denna staty ligger på salutorget i Vasa (Hovioikeidenpuistikko 15, 65100 Vasa). I frihetsstatyn finns även beskriven Carl Gustaf Emil Mannerheim som studerade vid krigsskolan i Sankt Peterburg och var i tjänst i 30 års tid i den ryska armén. Historieböckerna skriver att Mannerheim var Finlands mest kände officer och statsman, överbefälhavare i tre krig och två gånger statsöverhuvud. Mannerheim var den man som inte bara vann tillbaka de förlorade markområdena efter freden i Moskva, utan den som ledde den vita armén i Finlands inbördeskrig och hela försvarsmakten i Vinterkriget och som tydligen skall ha mest tack för att Finland behöll sin självständighet.

De nordiska länderna har så vackra gamla städer! Jag tycker om marknads- och centrumstorg från gamla tider, hus med vacker arkitektur, kullerstensgator i gamla städer. Man anar historia i varje andetag. Vi tog massor med fotografier och Estella Elisheva skickade sina vänner både live-videor i Insta-story (@estella.elisheva) och i Snapshot, som alltid. Under hela resan skickade vi live även foton i mitt Instagram-konto (@helenareetennet). Det var så sött att när vi hade en längre paus, kom det nyfikna samtal från våra bekanta: Var är ni? Är allting säkert bra med er? Osv

 

Sedan handlade vi och köpte mat till kvällen. Ca 2 mil från Vasa mot Uleåborg efter Vörå (Vöyri) hade jag bokat ett helt hus vid en sjö genom Airbnb och vi beslöt laga mat själva i s.k. ”hemma”. När vi sov över på hotell gick vi oftast ut på stan för att äta eller vi åt på hotellets restaurang. För mig var det en relativt ny sak att leta efter boende i Airbnb, tidigare hade jag sovit övre på det sättet i Israel, men då var vi en större grupp och en annan skötte bokningen. Således en ny upplevelse för mig och jag är mycket nöjd.

Om någon vill skaffa sig en lyxvilla i Finland, så lönar det sig att överväga Vörå som område. Maxmo, Tottesund, Brudsund, Särkimo, Österö, Oxkangar, Ulot, Kvimo, Lilloxkangar, Kaitsor osv… För övrigt hela kustremsan längs E8 mot Bottniska viken är helt enkelt toppen vacker!


 

RRR

 

 

 


Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory