Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

Resan till Israel – allmän information för att förstå Israel bättre + RESEFOTON!

Resan till Israel – allmän information för att förstå Israel bättre + RESEFOTON!

OHMYGOSSIP – Israel är ett litet judiskt land vid Medelhavet och det har även ett litet fönster mot Röda havet. Israels grannar är Egypten och Gaza remsan till nordöst, Jordanien och Västbanken i öst och Syrien och Libanon i nord. Israel är tätt urbaniserat och ekonomiskt utvecklat samhälle, och därför är det bekvämast för turister att dela det i städer, som delar landet i områden och andra ställen. För att ni skulle förstå Israel bättre presenterar jag en liten sammanfattning från ett infoblad från researrangören Germalo tillsammans med många av mina resebilder!

Allmän information om staten Israel
Statsskick: parlamentarisk demokrati
Huvudstad: Jerusalem
Valuta: Ny israelisk shekel, förkortad NIS, internationell förkortning ILS
Tid: UTC + 2 timmar, samma tid som Finland.
Sommartid/vintertid: 1 timme, börjar sista fredagen i mars, slutar lördagen mellan helgerna Rosh Hashana och Yom kippur
Språk: hebreiska (officiellt)
Befolkning: 6 426 679 (med ca 187 000 israeler på Västbanken och ca 20 000 Golan höjden och högst 177 000 i Östra Jerusalem, juli 2007)
El: växelström 220 V och 50 Hz
Area: 20 770 km2
Högsta punkten: Har Meron 1208 m
Lägsta punkten: Döda havet -408 m

Historia
Efter andra världskriget tog Storbritannien sina trupper bort från Palestina och FN delade området till den arabiska och den judiska delen, vilket araberna inte godkände. Israels arabgrannar erövrade områden i hopp om att återskapa gränserna från Osmanska riket. Israel vann över araberna i flera krig men spänningen mellan två parter tog inte slut. Den 25 april 1982 drog de israeliska trupperna tillbaka från Sinai enligt fredsavtalet 1979 mellan Israel och Egypten. Stridigheterna om områden med Jordanien löstes den 26 oktober 1994 i ett fredsavtal mellan Israel och Jordanien. Dessutom drogs de israeliska trupperna tillbaka den 25 maj 2000 från Södra Libanon, som de hade ockuperat ända sedan 1982. I oktober 1991 hölls en konferens i Madrid med representanter från Israel, Västbanken Palestina och Syrien för att hitta en slutgiltig lösning.

Israels ekonomi
Israel har en högteknologisk marknadsekonomi där regeringen spelar en viktig roll. Ekonomin är beroende av råolja, spannmål, import av råvaror och krigsutrustning. Begränsade naturprodukter till trots har Israel under de senaste 20 åren intensivt utvecklat sina jordbruks- och industrisektorer. Israel är i stort sett självförsörjande när det gäller livsmedelsproduktion, bort sett spannmål. Slipade diamanter, högteknologiska produkter, kemikalier och kemiprodukter, maskiner och fordon, gummi, plast och textil är de viktigaste exportprodukterna. Ungefär hälften av regeringens utlandsskuld är till USA, som också ger det viktigaste bidraget till ekonomin och militären. Judiska flyktingar från forna Sovjetunionen kom under åren 1989-1999 och det sammanföll när nya marknader öppnades i slutet av det kalla kriget och det gav Israels ekonomi ett stort tillskott – ekonomin ökade snabbt i början av 1990-talet. Senare avstanna denna ökning, den aktuella konflikten Israel-Palestina, ständig stagnering av högteknologin och turismen och även valutamarknaden leder till en kamp mot inflation.










Israels befolkning
I den hebreiska Bibeln och i Gamla Testamentet kallas till israeler sådana människor som härstammar från Jakob. Hans släkt kallas även för Israel. Den enkla fördelningen av samhället i Israel är mellan judar och icke-judar – Israels araber. Av judar finns 90 % inom Israels område och 15-40% i områden som just nu styrs av Israel. Till religion finns det 77 % judar, 16 % muslimer, kristna 4 % och druser 2 % (en gren av islam). I teorin har alla religioner samma värde men i praktiken har araberna många begränsningar, både lagliga och de facto (svårt att få bygglov, svåra säkerhets- och resebestämmelser). Det finns grupperingar även inom det judiska samhället. Framför allt skillnader mellan de judar som levde i Europa under nästan 2000 år och som anses vara rikare och bättre i politiskt hänseende, och de judar som flyttade från Mellan-Asien till Nordafrika. Under de senaste åren har skillnaderna mellan dessa grupper emellertid minskat. Samtidigt som dessa spänningar har minskat har spänningen ökar mellan sekulariserade judar och ortodox judar. I befolkningen finns bara 15 % sådana som anser sig vara ortodoxa judar men de har stor makt i den israeliska politiken. 50 % anser sig vara måttligt ortodoxa och 45 % räknar sig som sekulariserade även om de följer några traditioner. Även om sekulariserade judar finns i hela landet finns mest ortodoxa judar i Jerusalem, Bnei Brak och Ashdod.










Helgdagar
Israels officiella helgdagar följer den judiska kalendern och varierar från år till år även om de firas ungefär samma tid varje säsong. Olika aktiviteter stannar upp under olika helger – till exempel kollektivtrafiken slutar fungera under många helgdagar. Enligt den judiska traditionen börjar en ny dag när man kan se tre stjärnor på himlen, vilket betyder att judiska helger börjar på eftermiddagen före den officiella dagen.





Språk i Israel
De officiella språken i Israel är hebreiska och arabiska. Hebreiskan är vanligare men största delen av befolkningen i Israel är araber som talar arabiska. Vanligtvis klarar man sig bra i Israel med engelska eftersom det är ett obligatoriskt ämne i skolan. Alla gatu- och vägskyltar är på hebreiska, arabiska och engelska. Ständig invandring från forna Sovjetunionen tog med sig en stor grupp ryskspråkiga människor. Andra språk som påverkar befolkningen i Israel är franska, tyska och polska. Några äldre och ultraortodoxa judar talar jiddisch, germanskt judiskt språk.

Frågor kring Israels valuta och pengar
Israels valuta är shekel, det rätta namnet skulle vara det nya israeliska shekel, på hebreiska shekel chadas eller förkortat shash. Shekel delas i 100 agora. Den vanligaste symbolen för shekel är NIS; ILS ai â,a. Agoras värde är 10 och 50. Shekel finns som mynt värda 1, 2, 5 och 10 shekel och som sedel 20, 50, 100 och 200. Bankautomater finns i större städer och där kan man få valuta på ett smidigt sätt. Amerikanska dollar tas emot i några turistställen, till exempel i Jerusalem.

Att pruta i Israel
Det är vanligt att pruta i det moderna Israel. I stora butiker och supermarkets är det säkert svårare men det lönar sig att försöka. Vanligtvis är det enklare att pruta om man köper flera saker än bara en. På torg och i basarer är det vanligt att pruta och i turistställen som Jerusalems gamla stad kan man pruta till och med 25 %.










Arbetsdagar
I Israel är arbetsdagar från söndag till fredag, och det möjliggör att fira sabbat från solnedgången på fredag till solnedgång på lördag. På fredagar stänger många affärer sina dörrar mellan kl. 14.30 och 15, vilket ger gott om tid att ta sig hem. Många affärer, i synnerhet supermarkets, öppnar sina dörrar redan på lördagskvällen, kl. 19 på vintern och omkring 20.30 på sommaren. Det samma gäller affärer i turistområden. I arabstäder är affärerna som regel öppna sju dagar i veckan. På vanliga dagar är affärerna öppna på stora affärsgator mellan 09.30 och 21.00. Bankerna, postkontoren och några privata affärer håller sig till traditionella tider och håller öppna 08.30-19.00, förutom lunchstängt mellan 13.00-16.00. Marknaderna är vanligen öppna tidigt på morgonen.

Nationalrätten i Israel
Judarna som vandrat till Israel från många hörn i världen har fört med sig även många mattraditioner. Det mesta av dessa finns i speciella restauranger. Det finns att välja mat från: ashkenaziska judar (Östeuropeiska judar), bulgariska turkiska, nordafrikanska, irakiska, iranska osv. Samtidigt kan man njuta av arabiskt kök i områden där det bor araber. Men det finns en maträtt som är känd i nästan hela den judiska diasporan. Den är känd i Europa med namnet Cholent och i Mellanöstern och Nordafrika med namnet Chamin. Det är en typ av gryta som får koka i svag värme under många timmar, traditionellt är det sabbatsmat. Den fick sin början när man förbjöd att elda och laga mat under sabbaten. Ingredienserna varierar från ort till ort men vanligtvis innehållet rätten nöt- eller kycklingkött, baljväxter (kikärter eller bönor), och/eller ris, ägg och rotfrukter – potatis, lök och morötter. Chamin finns att äta i några restauranger på lördagar.

I Israel uppskattar man gott kaffe och kaffekulturen har spridit sig till hela landet. Även on Starbucks inte är så vanligt här, finns det många populära lokala kaffekedjor. Många israeler gillar att tillbringa tid genom att dricka hafuch (kaffe latte) och umgås med vänner. Då får man även lätt tilltugg – smörgåsar och sallad. Den största cafékedjan i Israel är Aroma. Där kan man köpa smörgåsar i tre storlekar och välja mellan olika slags bröd. Arcaffe är lite dyrare men dess kaffe smakar bättre. Dessutom finns Elite Coffe, Cafe cafe, Coffee Bean & Tea Leaf och kosher Cafe Hillel. Många israeler dricker gärna batz som är extra finmalet kaffe som blandas i koppen och få dra en stund.

Krembo (blandning av orden krem och bo, det vill säga ”kräm” och ”inuti”) är Israels vanligaste chokladsnacks. Det är ett runt kex med kräm på och därefter ovanpå choklad glasyr. De packas i folie och de är mycket känsliga, under sommarvärmen tillverkas de inte. I Israel har man ätit sådana under två generationer och man kivas om hur man ska äta dem på rätt sätt – ska man äta kexet först och hålla i glasyren eller tvärtom, om man ska äta allting på samma gång, eller glasyren först, sedan botten och sist krämen.








Drycken i Israel
Israel har tre sorters öl: Goldstar – mörk öl typ München. Det finns i 0,5 och 0,3 liters flaskor med namn KHE-tsi och sh-LISH (halv och tredjedel). Maccabee – pilsner, ljusare och mjukare än Goldstar, både i flaska och burk. Nesher – maltöl i flaska. Det finns även palestinsk öl – Taybeh. Dessutom finns det många utländska märken, bland annat Heineken, Carlsberg och Tuborg. Den mest kända likören är Arak. Det har en klar anissmak och den serveras vanligtvis i 0,3 liters glas med is och blandad med vatten. Man kan även dricka den med grape juice. Man borde förvara drycken i kylskåp.

I Israel finns även många lokala stora och mindre vingårdar, många av dessa med hög kvalité. Läskedryck som finns till salu är likadana som är kända i västvärlden och många lokala ”systrar” och ”bröder” till dessa och som smakar likadant. Bland de lokala drycken finns Tropit – billig dryck som smakar frukt, oftast grape. De säljs förpackade med sugrör. Kokosmjölk – finns olika märken och Prigat – fruktsaft.

Resefoton: OHMYGOSSIP/Helena-Reet Ennet



Annons:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory