Ohmygossip.se / Ohmygossip Couture / OHMYGOSSIP teen / Mode & Sköhnet / Kärlek, Psykologi & Relationer / Nöje & Kändisar / Gourmet / Various / Shopping NordenBladet.se / Nyheter, Gemenskap & Företag / Resa & Kultur / Blogg av Helena-Reet / Hem, Familj och Barn / Hälsa & Andlighet / Dagliga nyheter

OHMYGOSSIP

Helena-Reet: Jag odlar, plockar och torkar växter för vintern + LITE kunskap om hur olika örter verkar!

Helena-Reet: Jag odlar, plockar och torkar växter för vintern + LITE kunskap om hur olika örter verkar!

OHMYGOSSIP – På sommaren brukar jag förbereda mig för vintern. Jag vill dricka bara sådant örtte vars ingredienser jag odlat, plockat och torkat själv. De har en speciell kraft. När jag till exempel dricker färskt te på sommaren (från blad, blommor eller stjälkar) så till vintern samlar och torkar jag växter. De är sedan bra att dricka dag efter dag och även bjuda på vänner.

Mina favoriter är lindblommor, pepparmynta och kamomill, men jag plockar även hallonblad och -stjälkar, svarta vinbärsblad och havtornsblad – allt detta får jag från min egen trädgård. I år har jag inte än plockat blad från björk och blåbär. Juli månad är den bästa tiden för att plocka ingredienser till örtte. Många växtvänner plockar och torkar hellre i maj och juni men jag tycker om växter och blad som har fått tillräckligt med solljus och dagsljus och som har samlat in mycket värme och vit energi. Dagen botar! Till och med sådana dagar när man inte kan se solen har stor förmåga att bota!

För att öka örttes behandlingsegenskaper är det att rekommendera att prata med trädet eller busken innan man plockar blad – säg till den att du har ett positivt syfte, att växterna kan hjälpa mycket och naturligtvis tackar du för den fina skörden. Var inte sparsam med motprestationen – klappa på växten, le åt den och beröm den.

Här kommer lite kunskap om örternas nytta:

Lindblommor – Den biokemiska sammansättningen av lindblommor är förutom massor med vitaminer även socker, flavonoider, barkämne, fytonsider, glukosider, eteriska oljor mm. Lindblomste är känt för att motverka inflammation, det är lugnande och avkopplande och ger kroppen hälsa och livskraft. Det används i folkmedicinen mot förkylning, feber, influensa, halsont, lunginflammation och hosta. Teet har även i viss mån förmåga att lugna, det är avslappnande för mindre matsmätningsproblem och för kramp i glatta muskler, lindrigt inflammationsdämpande. Av mina mormödrars kunskap kan jag berätta för er att lindblomsteet förlänger livet och i forna tider ansåg man att lindblomman symboliserade odödlighet. Och de som har problem med sömnen, lägg lindblad på ögonen när du går och lägger dig och drick svagt lingblomste! Kraften från linden lugnar ner er och ger en god nattsömn!

Peppermynta – Pepparmyntsblad innehåller eteriska oljor, barkämnen (6-12 %), karoten, flavonoider, ursol- och oleanolsyra. Av pepparmyntans eteriska oljor är 40-70 % mentol och 10-25 % menton. Bladen har dessutom tripertener, hesperidin, betain, koppar, mangan mm spårämnen, som alla vidgar växtens behandlingsområde. Folklig kunskap har rekommenderat pepparmynta mot många olika problem med magen från illamående till mensvärk, likaså mot irriterad tarmfunktion. Pepparmyntste verkar lugnande och lindrar värk. Det hjälper mot neuroser, sömnlöshet och irritation. Pepparmyntste är nyttigt att dricka även mot huvudvärk och illamående.

Kamomillte – Kamomillas blommor innehåller eteriska oljor, flavoniglykesider, kumarin, derivat, gråsulen, kolin, C-vitamin, karoten, bitteraromämne, fetolja och slem. Det innehåller antioxidanter, som hjälper till för kroppens immunförsvar. Eterisk olja innehåller även bisabolol (bisabolol och gråsulen motverkar inflammationer). På grund av kumarin försvagar kamomill blodtycksmedicinens (varfarin) verkan. Och kan även hindra upptagande av järn. I folklig medicin är kamomill en älskad örtväxt, som hjälper och stöttar matsmätningskanalens normala funktion och förstärker nervsystemet – sänker blodtryck, saktar ner hjärtslag, minskar spänningar, ökar välbefinnande och empatiförmåga. Att dricka kamomillte hjälper till att bibehålla luftvägarna friska. Verkar lugnande mot hals, svalg och stämband. Stöttar kroppens immunförsvar. Innehåller antioxidanter. Hjälper till att bidra till avkoppling och till normal och hälsosam sömn.

Hallonblad och -stjälkar – Hallonbladen och -stjälkarna innehåller C- oh E-vitaminer, karotin, fragerin och fenylkarbolsylsyra. Hallonblad och/eller -stjälk motverkar spänning och oro, det hjälper mot diaré, det hjälper i svettningar, det kan man dricka när man är förkyld (lindrar hosta, halsont, värk i munnen), det hjälper när man har ömt tandkött och munsår, minskar svullnad, behandlar sår (bölder), hjälper när man har mensvärk och bibehåller huden vacker, spänstig och skimrande. För gravida förhindrar det illamående på morgonen, ger snabbare och lättare förlossning och stimulerar mjölkproduktionen.

Svarta vinbärs blad och -stjälkar – Svarta vinbärs blad innehåller C-vitaminer, fytonsider, magnesium, mangan, silver, koppar, svavel och eteriska oljor. Extrakt från svarta vinbärs blad hjälper till att avlägsna från kroppen alltför stor mängd purin- och urinsyra. Eftersom svarta vinbärsblad har så mycket vitaminer har den förmågan att stärka, pigga upp och avslägsna trötthet.

Havtorns blad – Havtornste ökar immunitet. I samband med inflammation kan man få hjälp av starkt havtornste. Om ni vill göra håren starkare kan ni använda samma te även till hårtvätt. En lösning från havtorns blad och grenar ger starka hårrötter och motverkar mjäll och håravfall.

Björklöv – Björklöv innehåller eteriska oljor, kåda, C-vitamin, saponiner, barkämnen, flavonoider och när de är färska har de starka ämnen som verkar som antibiotika. Te från björkblad ökar utsöndring av urin, svett och galla (det rekommenderas att dricka i samband med gall- och njursten). Björkbladste väcker i människan intuitiva krafter och gör dem sensitiva – det frigör från rädslor, misstänksamhet och ängslan. Björkbbladste hjälper organismen att bli ren från giftiga ämnen, för att det har diuretisk (vattendrivande) verkan.

Blåbärsblad och -ris – Blåbärs bladen har mycket C-vitamin och neomyrtillin och därför är de fantastiska antioxidanter. Te från blåbärsblad förhindrar fysikaliska förändringar och kroniska sjukdomar som har med åldrandet att göra. Te från blåbärsblad är nyttigt för blodådror och det hjälper till med matsmältningen och minskar blodsocker.2x Lindblommor (Bild: Helena-Reet Ennet)


2x Hallonblad (Bild: Helena-Reet Ennet)

Svarta vinbärs blad (Foto: Helena-Reet Ennet)

Havtorns blad (Foto: Helena-Reet Ennet)


Annons:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory